A+ A A-

Ο Covid-19 και ο τομέας των ακινήτων

Καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Επαγγελματων των Ακινήτων (European Association of Real Estate Professions - CEPI) ζητά να δοθεί προσοχή στις ανησυχίες που σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής κρίσης.

Η κατάσταση ανάγκης στη δημόσια υγεία που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19 έχει πλέον αντίκτυπο στον τομέα των ακινήτων. Η κατάσταση αυτή απαιτεί προσεκτική διαχείριση για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Τα περιοριστικά μέτρα που εισάγονται σε διάφορες χώρες περιορίζουν την ικανότητα των επαγγελματιών ακινήτων να ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Οι κτηματομεσίτες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ραντεβού για να δειξουν ακίνητα (ή είναι αυστηρά περιορισμένα) ή να συναντηθούν με πελάτες και να τους βοηθήσουν με τις κινήσεις τους. Οι υπάρχουσες συναλλαγές βρίσκονται αντιμέτωπες με αβεβαιότητα λόγω δυσκολιών στην ολοκλήρωση και παράδοση των κλειδιών, ενώ η αποδοχή νέων οδηγιών είναι πολύ δύσκολη. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των συναλλαγών. Οι διαχειριστές ακινήτων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση της ασφαλούς συντήρησης και συντήρησης των κτιρίων. Είναι δύσκολο να μεριμνήσουμε ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες για την κοινωνική απομάκρυνση. Οι διαχειριστές ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες καθώς οι γενικές συνελεύσεις των συνιδιοκτητών έχουν σταματήσει και οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν.

Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία της τρέχουσας κατάστασης και την πρωταρχική σημασία των μέτρων δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ και των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ότι:

  • - Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων είναι ΜΜΕ και χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη για τη διατήρηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.
  • - Ο τομέας των ακινήτων είναι ζωτικός για την ευρωπαϊκή οικονομία ως πηγή επενδύσεων και ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
  • - Η χρηματοοικονομική ρευστότητα και η διαθεσιμότητα κεφαλαίων είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία της αγοράς ακινήτων.
  • - Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών πρέπει να διατηρηθεί προς το συμφέρον της διαρκούς λειτουργίας της αγοράς τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τις ενοικιάσεις.

Είναι αναγκαίο να μην παραβλεφθούν οι ανάγκες του τομέα των ακινήτων κατά την εισαγωγή των μέτρων στήριξης. Η χρηματοοικονομική υποστήριξη για όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών για ακίνητα τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, πρέπει να εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να προωθηθούν οι πράσινες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων για την προώθηση της εφαρμογής της Πράσινης Πράξης της Ευρώπης (European Green Deal).

Τα ακίνητα και το δομημένο περιβάλλον γενικά παρέχουν καταφύγια για όλους στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η αγορά ακινήτων πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών της ΕΕ που πρέπει να είναι σε θέση να βρουν αξιοπρεπή στέγη και ένα καταφύγιο, καθώς και για τους επενδυτές, σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς.

Η ΕΠΠΑ ως Επαγγελματική Ένωση εκπροσωπεί τους Πιστοποιημένους Μεσίτες Ακινήτων - Πραγματογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ακινήτων

Πηγή www.cepi.eu

Προγραμματα καταρτισης

Eγγραφή στο Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Κατάρτισης: “Broker Price Opinion" (BPOs) Ο ρόλος του Μεσίτη στη διαδικασία της Εκτίμησης Ακινήτων”

Πληροφορίες: 2310253681

Περιοχη Μελων

LOG IN

Αυξησε τα εισοδηματα σου

Το τοπίο στην Αγορά των Ακινήτων αλλάζει. Σύντομα οι BPOs Πραγματογνώμονες Ακινήτων θα είναι σε μεγάλη ζήτηση και αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες εσόδων και δυνατότητες να ξεχωρίσετε στην αγορά. 

Γινε Πιστοποιημενος

Πώς ν’ αποκτήσετε την Πιστοποίηση BPOR (Broker Price Opinion Resource)

1. Ολοκληρώστε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης «BPOs: Ο Ρόλος του Μεσίτη στη Διαδικασία Εκτίμησης Ακινήτων» περνώντας επιτυχώς την τελική εξέταση με βαθμολογία 80%.

2. Υποβάλετε διαδικτυακά την αίτηση BPOR στο www.BPOR.org καθώς και το εφάπαξ τέλος αίτησης ύψους 199 δολαρίων Aμερικής.

3. Παρακολουθήστε δωρεάν ένα online σεμινάριο (webinar) διάρκειας μίας ώρας σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές BPO οι οποίες θα είναι διαθέσιμες αφότου έχετε υποβάλει την αίτησή σας online.

4. Γίνετε ταμειακά ενήμερο μέλος του National Association of Realtors® ή ενός εκ των διεθνών συνεργαζόμενων ενώσεών του.

Επικοινωνια

Βίτσι 55,
54639 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 253681
F: 2310 253681
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

designed and managed by imarketing.gr